Niets denken is alles denken; The Work van Byron Katie

‘Este no pensar nada es pensarlo todo.’

Francisco de Osuna 1537, Spaans mysticus

Ik kan niet zeggen dat na jaren mediteren er minder gedachten in mij rondcirkelen of dat mijn gedachten tot rust zijn gekomen. Mijn gedachten kan ik niet weg mediteren, weg ademen of weg denken om tot rust te komen. Bij momenten land ik in de kern van die wervelstorm, waar ik de wezenlijke beleving ervaar van liefdevolle vrede. Vanuit dit perspectief is alles goed.

Het volgende moment, weer opgenomen in de maalstroom, is de beleving van deze kern een vage en dierbare herinnering. Eén van de vormen van meditatie die mij helpt mijn weg in de stroom te gaan en mij toe te vertrouwen aan het perspectief van liefdevolle vrede, is het toelaten van alle gedachten en deze te onderzoeken op hun werking en werkelijkheid. The Work van Byron Katie, de vier vragen en omkeringen, zijn mij daarbij tot gids.

Op deze wijze leert de geest zichzelf kennen. Hij wordt als het ware gekneed, waardoor ik los kom van mijn hechting aan bepaalde gedachten en een bepaald perspectief. Door de bereidheid alles te denken, me niet te hechten en me te oriënteren op liefdevolle vrede, brengt de stroom me in verbinding met de kern van waaruit het leven opbloeit.

Heb je belangstelling in The Work van Byron Katie, dan kun je hier informatie vinden.
…[tekst verwijderd]