Mijn hart is geen moordkuil: Geweldloze Communicatie

Het ontdekken van ruimte

Met het hart op de goede plaats kun je soms toch aardig de plank misslaan als je niet in de gaten hebt wat je woorden teweeg kunnen brengen. Met de beste bedoelingen kun je hulp aanbieden, je ervaring delen of advies geven, terwijl de ander geïrriteerd reageert, omdat hij het idee heeft niet in zijn waarde te worden gelaten. Wat is er aan de hand? Ligt het aan mij of aan de ander? Dat zijn vragen die je je kunt stellen. Eén van beiden delft dan het onderspit.

Omdat ik graag zowel mijzelf als de ander in zijn waarde laat, ga ik op zoek naar een antwoord op de situatie zonder goed of fout erbij te betrekken. Inzicht in wat ieder van ons ten diepste beweegt, biedt een ander perspectief. In de taal van Geweldloze Communicatie zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, gaat het om inzicht in gevoelens en behoeften en bewustzijn van vormen van communicatie die ons daarvan afleiden. Als twee mensen tot elkaar willen komen, gaat het niet om ‘Wie heeft gelijk?’ of ‘Wie of wat is belangrijker?’, maar om ‘Hoe kan ik luisteren, zowel naar mijzelf als naar de ander en in mijn hart ruimte ontdekken voor ons allebei? Hoe kan ik oprecht communiceren wat er werkelijk toe doet?’

…[tekst verwijderd]